Økonomi

Betingelser for privat skifte ved dødsbo

Hvis du står i en situation, hvor du skal forholde dig til et dødsbo, kan du med fordel læse videre og blive klogere på, hvordan du tackler en sådan situation. Hvis I vælger at skifte privat betyder det kort og godt, at I skal være enige om, hvordan boet skal deles, og hvem der er arvinger.

Privat skifte er den mest enkle skifteform for egentlige skiftebehandlinger og er derfor arvingerne den smidigste, billigste og mest uformelle form for skifte. Ofte har man dog bistand fra en advokat, som står for at skifte boet og tage sig af papirarbejde og kommunikation med skifteretten.

Disse betingelser skal du overholde

Ved privat skifte gælder nogenlunde de samme regler som ved bobestyrerskifte. En af de to væsentligste forskelle på de to skifteformer er dog, at alle arvinger skal være enige om alle beslutninger – og dette er ikke altid lige så nemt, som det lyder. Hvis man anvender en advokat, er denne hele tiden nødt til at sørge for, at alle arvinger er enige hele vejen. Der kan altså ikke ved privat skifte træffes beslutninger hen over hovedet på en af arvingerne. Alle arvingerne har en vetoret, som vedkommende kan benytte, hvis han eller hun ikke er enig i samtlige beslutninger.

  • Alle arvingerne skal være enige, også enige om at foretage et privat skifte i første omgang. Hvis blot én af arvingerne ønsker at benytte sig af en bobestyrer, skal sådan en anvendes.
  • Boet skal være solvent, det vil sige at man skal regne med at boets aktiver skal kunne dække den gæld der måtte ligge i boet. En af kravene for privat skifte er, at aktiver skal overstige passiver i boets ’regnskab’.
  • Mindst én arving skal være myndig, som kan være repræsenteret af enten værge eller skifteværge. Denne person skal opfylde diverse forpligtelser, som der måtte blive pålagt ham eller hende.
  • Privat skifte må ikke være udelukket, hvilket betyder at afdøde ikke specifikt må have givet udtryk for at privat skifte er ønskeligt. Det kan eksempelvis være at afdøde har bestemt en bestemt bobestyrer til at håndtere bodelingen.
  • Arvinger skal være repræsenteret i Danmark, hvilket vil sige at én af arvingerne har hjem i landet. Hvis dette ikke er tilfældet, skal der stilles bankgaranti eller en tilsvarende sikkerhed for, at det samlede krav til boets afgifter bliver betalt.
  • Der skal vælges en kontaktperson, som skal tage sig af samtlige henvendelser vedrørende boet.

Hvis du ønsker at kontakte en advokat, der kan hjælpe dig med privat skifte, kan du klikke her, og få rådgivning og vejledning omkring privat skifte, hvor denne vil kunne have ansvar for papirarbejde og kommunikation med skifteretten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *