Nyheder

Invester i bedre søvn

Søvn er altafgørende for både din sundhed og dit overordnede velvære. Læs med her, hvis du gerne vil vide, hvordan du kan sove endnu bedre om natten.

Brug lys, mørke og temperatur

Lys spiller en stor rolle i forhold til vores døgnrytme og aktivitetsniveau. Jo stærkere lys, jo højere aktivering. Når det er mørkt produceres søvnhormonet derimod, som gør os trætte og trækker os ind i søvnen. Af den grund bør du ikke eksponeres for kraftigt lys om aftenen og natten, da det vil sende signaler til din hjerne om at du skal i gang. For at opnå den bedste søvn, bør du derfor investere i mørklægningsgardiner, der sikrer at dit soveværelse er mørkt når du går i seng og hele natten. Står du op for at tisse om natten, bør du så vidt muligt undgå at tænde lys. Af samme grund, skal du tænde lys når du vågner og gerne eksponeres for stærkt dagslys i løbet af morgenen og formiddagen.

Når det kommer til temperaturen på dit soveværelse, må der hverken være for varmt eller koldt. Man sover bedst hvis man er i såkaldt termoneutralitet – hvilket betyder en hudtemperatur på mellem 25 og 30 grader – men det kan selvfølgelig være svært at kontrollere når man sover. Som tommelfingerregel skal temperaturen på dit soveværelse være mellem 13 og 18 grader.

Før du går i seng

Hvorvidt du kan falde i søvn og sover godt om natten, kommer an på rigtig mange ting. For eksempel har koffein og alkohol en negativ indvirkning på søvnen. Koffein forstyrrer døgnrytmen med sin opkvikkende effekt og bør derfor ikke drikkes efter klokken 17 – det er dog individuelt, hvor længe det virker. Alkohol er derimod søvninducerende når man indtager det, men stimulerende når det nedbrydes. Derfor vil du have let ved at falde i søvn, men din søvn vil være af lav kvalitet.

Herudover bør du ikke dyrke motion sent om aftenen. Det frigiver nemlig adrenalin, som er med til at holde dig vågen. Nogle motionsformer kan dog gå – jo mindre intensivt, jo bedre. I forlængelse af snakken om lys, er det også en god idé at lægge skærmene væk før sengetid. Det er nok det som de fleste sværest ved. Det blålige lyst fra fjernsyn, mobil og tablet har samme effekt på hjernen som dagslys, hvilket betyder at udskillelsen af søvnhormonet melatonin, som har til formål at gøre dig søvnig.

Har du børn, kan børnene være med til at din søvn bliver dårligt, derfor sørg for at føle råd fra gode kilder, til at hjælpe dine børn med at falde i søvn, så du sover bedre om natten.

Vågner du om natten

Hvis du tit vågner om natten, bør du forsøge at finde ud af hvorfor. For mange er det ofte noget så simpelt som udefrakommende årsager, som lyd, lys og varme. Både lys og varme burde du have styr på nu, men hvad med lyd? Larm i soveværelset, for eksempel trafikstøj eller en snorkende partner, kan forhindre dig i at komme ned i de dybe søvnstadier.

Snorker din partner, kan du foreslå ham eller hende at få en operation mod snorken. Klik her hvis det kunne være en mulighed. Er der tale om trafikstøj, kan du investere i isolerede vinduer. På trods af at larm er svær at kontrollere, bør du gøre hvad du kan for at mindske det. Du kan også overveje at sove med ørepropper.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *