Forretning

3 måder du kan blive mere bæredygtig i trafikken

I 2018 er det blevet endnu tydeligere, at vi står overfor en stor klimakrise. Vi må omlægge vores vaner straks, hvis vi vil undgå bare de værst tænkelige bivirkninger af den globale opvarmning. Og her er transport især en af de store syndere.

I lang tid har biler og offentlig transport bidraget til klimaforandringerne, også selvom der er bæredygtige alternativer på bane. I Danmark er vi allerede gode til at tage offentligt transport, men ofte glemmer man hvor vigtige den enkeltes valg kan være for klimaet.

Vi har lavet en guide til hvordan du kan gøre din transport mere bæredygtigt.

Brug den tohjulede til hverdag

I Danmark er cykler en af de mest populære former for transport inde i storbyerne. Det er fordi man ofte kommer fra A til B meget hurtigere og mere effektivt, end hvis man tager kollektiv transport eller har problemer med at finde parkeringsplads.

Samtidig er cyklen også et langt mere bæredygtigt alternativ til kollektiv transport, da du bevæger dig ved hjælp af dine egne bevægelser frem for fossile brændstoffer. Dog kan det være besværligt at cykle længere distancer hvis man ikke er den vilde sportsudøver, så derfor bliver cyklen ofte holdt til storbyen.

Du kan dog sagtens bruge cyklen, selvom du skal med offentlig transport. For eksempel kan man cykle til og fra toget i stedet for bussen eller bilen, samt tage den med sig hvis det er et S-tog. Så får man også bevæget sig udenfor, selv i vinterperioderne.

Er du i tvivl om din cykel er klar til vinterperioden, kan du læse med her.

Lån dig til en bil

Flere og flere danskere er opmærksomme på at de nogle gange har brug for en bil, men ikke så meget at det kan betale sig at eje en selv. Derfor er flere privatpersoner som udlejer deres biler til andre, enten gennem apps eller hjemmesider.

Desuden kan man lave en køreaftale med kolleger eller venner. Hvis de bor i nærheden og har en bil, kan I køre sammen på arbejde og spare en ekstra parkeringsplads og en masse CO2 samtidigt med at I styrker det kollegiale fællesskab. Desuden kan I arrangere det således at I hver især skiftes til at køre, så det bliver en fair uddeling af opgaver.

Har man ikke lyst til at leje en bil fra en privat, kan man leje direkte fra virksomheder. I storbyområderne er det muligt at leje en bybil, som er parkeret flere steder i byen, blandt andet i København. Nogle af disse virksomheder fokuserer på en grønnere by og har dele-bybiler, der løber på el frem for fossile brændstoffer.

Ved hjælp af en app kan man reservere bilen og låse den op bilen. Når man er færdig, parkerer man den og bruger app’en til at låse bilen. På den måde kan man bruge en bil uden al besværet ved at eje den.

Invester i en miljøvenlig bil

Hvis du ikke har mulighed for nogle af de ovenstående muligheder og gerne vil have din egen bil, kan du kigge efter de forskellige miljøvenlige alternativer på bilmarkedet.

Bilproducenterne har lang vej igen med at lave en biltype som er 100% bæredygtigt men de har udviklet blandt andet hybrid-biler og elbiler. Hybrider bruger både elektricitet og brændstof for at kunne køre, og er gode til at køre længere distancer hvor elbiler er problematiske hvis man ender et sted uden oplader.

Bæredygtige biler kan være en dyr affære, men samtidig er det en god investering i fremtiden og miljøet. Hvis du alligevel skal købe en bil, kan du overveje om det ikke er på tide at skifte til en mere miljøvenlig version. Det giver nemlig også lavere afgifter at købe en lav-emissionsbiler end en almindelig

Du kan også undersøge mulighederne for at tage forskellige slags lån til din bæredygtige bil, blandt andet kvik lån og sms lån ved at klikke her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *