Flere og flere danskere går uden om banken når der skal søges finansiering til deres investeringer. Det er især når der skal investeres i lejlighed og hus, at man ser en stigende tendens. Bankernes stramme udlåns politikker har medført at flere vælger banken fra, og finder alternative finansieringsløsninger.
Lige inden boligboblen sprang tilbage i 2008, var det muligt at låne penge i bankerne på det blotte øje. De danske banker var villige til at låne penge som aldrig før, og det var ikke nødvendigt at komme med den samme økonomiske sikkerhed, som tilfældet er i dag.
I dag er kravet om den procentvise kapital blev skærpet ved boligkøbet, og det er derved blevet sværere at låne penge, for den private kunde i bankerne. Mange danskere er interesseret i at låne penge til en bolig, men har ikke den startkapital som banken kræver. Bankerne afviser derfor hvert år et stort antal låneansøgninger, som ikke får lov til at låne til drømmeboligen.
Dette er en sikkerhed for at banken får deres penge tilbage, men det har samtidig medført, at pengene bliver lånt uden om banken alligevel.
Privatfinansiering steget med 3800% over de sidste 2 år.
Indenfor de sidste 2 år har de danske kreditformildere, som ikke er banker oplevet en enorm stigning på efterspørgslen efter finansiering. Således har de danske boligkreditformidlere oplevet en stigning i samlede udlån på hele 3800%.
I 2014 havde de 11 største boligkreditformidlere et samlet udlån på 28 millioner, hvilket er steget til omkring i milliard i 2016. Det kan virke voldsomt, men vidner om en låneadfærd, der er eksploderet over de sidste år.
Flere private virksomheder benytter sig af sammenligningssider både til store og små lån, hvor det er muligt for kunden at sammenligner og vælge låntype efter egne behov. Det er muligt at se eksempler på en sammenligningsside som denne ved at klikke her
Privat finansiering uden om banken står for en tredjedel af lånene i Udkantsdanmark
Det er i sær ved lån til bolig i yderområderne, at de private finansieringsselskaber har overtaget de bevilliget lån fra bankerne. Således viser en undersøgelse, at de private kreditinstitutter står for ca. en tredjedel af alle boliglån i de mindre byer i Udkantsdanmark.
Når bankerne bevilliger lån til boligkøb i yderområderne, bliver der nøje beregnet på om det er en god forretning for banken i sidste ende. Tal fra Dansk Statistik viser, at indkomsten falder, jo længere ud i Udkantsdanmark man kigger. Det er derved ikke muligt for låntagerne at betale de samme rater, eller stille den samme sikkerhed i boligen, som hvis de blev købt i de større og mere attraktive byer.
Mange af de private finansieringsinstitutter bevilliger lån, med en større risiko end bankerne, og det vurderes at være på baggrund af dette, at de private finansieringsinstitutter for alvor har vundet på disse markeder.